Blogg

Trend: Hawaii - Aloha 'ai

Hawaiiretter som får deg til å si "ono" ("nydelig" på hawaiisk)

Globalisering, reiser og tilgang til hele verden med et tastetrykk, gjør at vi nordmenn stadig henter mer impulser fra resten av verden. Mattrendene fremover viser av nordmenn ønsker større variasjon av smaker, og flere er mer åpne for sterkere og originale smaker. Karibisk og hawaiisk mat er en av trendene som er i full fart på vei inn i det norske markedet. Det hawaiiske kjøkken er influert av mange ulike matkulturer fra hele verden, og er derfor veldig variert og smaksrikt. De fleste av oss har kanskje hørt om retten poké, men hawaiisk mat er så mye mer enn det! Her gir vi deg spennende oppskrifter på tradisjonelle matretter fra Hawaii.


Mat på Hawaii er influert av fem hovedretninger:
1 De første polynesiske bosettere som tok med seg planter og dyr til øyriket. Taro for å lage poi, kokosnøtter, sukkerrør, søtpoteter og yucca. De kokte fisk og kjøtt over varme i ovn.

2 Misjonærer med New England-retter (clam bakes, corn cakes, roasts og paier).

3 Hvalfiskere med saltet fisk, som ble til lomilomi laks. Med europeere og amerikanere vokste også plantasjene med ananas og sukker, og det ble behov for importert arbeidskraft.
Dermed kom mengder med:
4 Kinesere, japanere, filippinere og koreanere,

5 Portugisere og puertorikanere
mellom 1850 og 1930. De tok med seg sine matvaner, som kinesisk char siu bao som ble til manapua, japansk bento og portugisisk sweet bread og malasadas.

Blandingen er blitt til det vi i dag tenker på som typisk hawaiisk, som for eksempel loco moco og poké.
(kilde: Wikipedia)

Les mer i vårt Trend & Tradisjon-magasin her.

Oppskrifter

Om bloggen

Nortura er en av landets ledende matvarebedrifter og det største merkevarehuset innen kjøtt- og eggprodukter. Konsernet er privat eiet av norske bønder som også er leverandører og råvareprodusenter. Vi er Nortura PROFF, Norges ledende leverandør av kjøtt og egg til storkjøkkenmarkedet, og dette er vår blogg.

Sulten på mer PROFF?

Kategorier

Nyheter fra Nortura