Sølv og bronse til Norge i Culinary Olympics

De Norske Kokkelandslagene har deltatt i IKA/Culinary Olympics siden 1962. I verdens tøffeste kokkekonkurranse for kokkelag har Norge den siste uka kjempet med 24 nasjoner om gull og pallplasser. Mesterskapet har tre kategorier; junior, senior og community catering. Sistnevnte innbefatter personalrestaurant, kantine, institusjon, catering og militær forpleining. Norge har, som en av få nasjoner, deltatt i årets olympiske mesterskap med lag i alle tre kategorier.

De Norske Kokkelandslagene Senior fikk to kategori-gull av to mulige, men nådde ikke opp til pallplass når poengene var talt opp, mens de andre lagene kan ta med seg trofeer tilbake til Norge.

Nortura er generalpartner med De Norske Kokkelandslagene og har fulgt landslagene tett, både i forberedelsene og under mesterskapet. Det er et godt samarbeid, som vi i Nortura setter utrolig høyt! At landslagene har de aller beste norske råvarene på menyen under mesterskapet, er også viktig for oss. – Det er veldig gøy at når verdens beste kokker skal ut og konkurrere, så er det med verdens beste råvarer fra den norske bonden, sier Hilde Klerck-Nilssen, markedssjef i Nortura PROFF.

I filmen under, kan du se Sindre Hjelmseth fra Det Norske Kokkelandslaget besøke lammebonde Guttorm Myren på Lom i Gudbrandsdalen, der lammekjøttet på denne tallerkenen kommer fra.

Hovedrett Kokke-OL 2024 Det Norske Kokkelandslaget senior
Hovedrett Kokke-OL 2024 Det Norske Kokkelandslaget senior

Sindre Hjelmseth fra Det Norske Kokkelandslaget besøker lammebonde Guttorm Myren på Lom i Gudbrandsdalen

Sølv til De Norske Kokkelandslagene Junior

De Norske Kokkelandslagene Junior har i det olympiske mesterskapet fått kategorigull i både varmmat-konkurransen «Hot kitchen – Restaurant of nations» i kategorien «Chefs table».

Og i dag fikk de sammenlagt sølv i verdens tøffeste konkurranse for kokkelag foran Danmark, men bak Sverige som tok gullet.

– Vi har akkurat vært bedre enn 17 andre nasjoner iblant juniorlagene her i OL, så vi kan jo ikke si noe annet at dette er vanvittig bra. Man går jo for gull og når man ikke får det gullet, så er det en mild skuffelse i øyeblikket, men i det store og hele har vi levert helt vanvittig bra, og jeg er helt sikker på at det er veldig tett i toppen. Å være det beste norske kokkelaget i OL er helt rått, sier kaptein for De Norske Kokkelandslagene Junior, Christer Rødseth.

– En veldig god prestasjon av Det Norske Kokkelandslaget junior, både maten og gjennomføring av service var helt rå! Er uttalelsen fra kjedesjef Birger Frimo i Nortura PROFF. Birger er en av de som følger landslagene aller tettest og har vært ansvarlig for å levere de aller beste kjøttråvarene til konkurransen, selvsagt i tett samarbeid med landslagene.

Det Norske Kokkelandslaget Junior hadde vårt fantastiske Ungfe på menyen på Chefs Table - og tryllet frem den fantastiske retten på bildet under.

Hovedrett Kokke-OL 2024 - Det Norske Kokkelandslaget Junior
Hovedrett Kokke-OL 2024 - Det Norske Kokkelandslaget Junior

Historisk bronse til De Norske Kokkelandslagene Community Catering

De Norske Kokkelandslagene Community Catering ble etablert så sent som i 2018 og har tidligere kun deltatt i ett VM og ett OL med femteplass som sin beste plassering. I kokkemiljøet vekker det oppsikt at laget etter bare seks år har etablert seg i verdenstoppen. Derfor smakte dagens bronse svært godt. Sveits og Finland delte førsteplassen.

– På vei inn til OL hadde vi et mål om å ta kategorigull og å komme på pallen. Vi har greid begge deler! Vi en kjempefornøyd med det vi har levert, og jeg er veldig stolt av dette laget. I tillegg til at dette er en seier for et hardtarbeidende lag, er det også en stor seier og anerkjennelse for den delen av bransjen som driver innenfor personalrestaurant, catering og storkjøkken. Dette er en skikkelig «boost» for vår del av bransjen. Det har vi merket godt i løpet av de dagene vi har vært her på OL i Stuttgart. Vår seier betyr mye for å vise frem at det finnes flere veier å gå med et kokkefagbrev, sier en strålende glad kaptein på De Norske Kokkelandslagene Community Catering, Inger Renathe Østmo.

– Utrolig imponerende prestasjon av Det Norske Kokkelandslaget for Community Catering – dette er dødsfett! uttaler Birger Frimo engasjert.

Kokke-OL 2024 - Det Norske Kokkelandslaget Community Catering
Kokke-OL 2024 - Det Norske Kokkelandslaget Community Catering

Historisk begivenhet

Manager for De Norske Kokkelandslagene, Gunnar Hvarnes, oppsummerer Kokke-OL 2024 på denne måten:


– Når vi er på dette nivået, så er det svært små detaljer som er utslagsgivende. Vi har fem av fem kategorigull. Det er imponerende i seg selv. Vi kan ikke forvente å vinne hver gang. Vi får med oss en sølvmedalje og har for første gang klart å få De Norske Kokkelandslagene Community Catering inn på pallen. Det er alene en historisk begivenhet for norsk kokkekunst, sier Gunnar Hvarnes.

– Vi gleder oss i dag over både juniorsølv og kanskje aller at De Norske Kokkelandslagene Community Catering endelig kom på pallen. Det har vi jobbet hardt og godt med. Det vil ha mye på si for statusen til både laget og for den delen av kokkebransjen. I tillegg er vi veldig fornøyd med å ha fått gull i alle kategorier i OL. Jeg bøyer meg i støvet for laginnsatsen, samholdet og fellesskapet. Det er rett og slett magisk, sier president Kyrre Dybdal i Norske Kokkers Landsforening.

Gunnar Hvarnes Foto Per Magne Dalen
Foto: NKL/Per Magne Dalen

Her kan du se konseptboken for Culinary Olympics til De Norske Kokkelandslagene, som presenterer alle lagene og rettene som ble levert.

Conceptbook 170x240mm digital ORG liten

Konseptbok De Norske Kokkelandslagene Culinary Olympics 2024

Bilder av Det Norske Kokkelandslagets Senior sine retter under Kokke-OL

Norway senior starter Foto Stian Broch web
Norway senior maincourse Foto Stian Broch web
Norway senior dessert Foto Stian Broch web
Norway senior vegan 0521 web
Norway senior tapas 0421 web
Norway senior showplatter 0474 web
Norway senior showplatter 0473 web
Norway senior petitfour 0558 web
Norway senior showplatter 0453 web
Norway senior maincourse 0533 web
Norway senior dessert 0585 web
Norway senior bread dip and butter 0408 web

Bilder av Det Norske Kokkelandslagets Junior sine retter under Kokke-OL

Norway junior starter Foto Stian Broch web
Norway junior maincourse Foto Stian Broch web
Norway junior dessert Foto Stian Broch web
Norway junior vegan 0681 Foto Stian Broch web
Norway junior tapas 0617 Foto Stian Broch web
Norway junior showplatter 0672 Foto Stian Broch web
Norway junior showplatter 0635 lowres Foto Stian Broch web
Norway junior showplatter 0628 web
Norway junior maincourse 0698 Foto Stian Broch web
Norway junior dessert 0729 Foto Stian Broch web

Bilder av Det Norske Kokkelandslagets Community Catering sine retter under Kokke-OL

Norway start sidedish cc web
Norway maincourse meat cc web
Norway snack cc web
Norway hovedrett vegetar cc web
Norway cc start sidedish 2 web
Norway dessert cc web
Norway bowl cc web