Martins pinnekjøtt med hjemmelaget kålrabistappe

6 porsjoner

Fremgangsmåte

1. Legg pinnekjøttet i rikelig med kaldt vann. (10 – 12 timer på pinnekjøtt som er tørket ca 25 % og 12-16 timer på pinnekjøtt tørket ca 35 %.) Vannet bør byttes en gang.

2. Pinnekjøttet dampkokes på rist under tett lokk (Personlig bruker eg gjerne en stor fiskekjele) i 2-3 timer og er ferdig når det løsner lett fra beinet. Det er viktig å unngå
tørrkoking.

3. Etter at pinnekjøttet er ferdig dampet, steker jeg pinnene på god varme i 50/50 smør og olje med fettsiden ned i en stekepanne. Da får man «crispet» opp fettet, og får en
helt ny kulinarisk opplevelse!
Martin serverer pinnekjøttet sammen med mjølne poteter, hjemmelaget kålrabistappe, pinnefett, øl og akevitt.

4. Skrell og kutt kålrabien i grove terninger. Kålrabien kokes så ordentlig mør i en stor og vid kjele. Tilsett de skrelte potetene når kålrabien er halvkokt (ellers forsvinner de). Sil av vannet og damp kålroten godt på platen, mens du rister på pannen. Stampe/stauke/mose potetene til de fleste bitene er moset (dette gjør eg alltid for hånd).

5. Tilsett smøret og rør inn pinnefett til stappen får ønsket konsistens. Smak tilslutt til med sort pepper, nymalt muskatnøtt og juster smaken med salt til slutt.