Den ultimate ingrediensen
Noen dråper sitron hindrer misfarging av oppskårede frukter og grønnsaker som avokado og epler, eller den kan være med på å fremheve farge på f.eks syltet rødløk. Sitronen kan også brukes til å tilberede kjøtt eller fisk, som i retten ceviche. Der er det syren i sitrusen som bryter ned bindevevet i kjøttet eller fisken. Til fermentering eller sylting kan sitronen erstatte eddik. Og nå er den altså en av de mest omtalte trendingrediensene i 2019. Da britiske Prince Harry og hans Meghan Markle giftet seg i 2018, valgte de en sitron- og hylleblomstkake som har bidratt sterkt til at sitrontrenden har vokst i styrke. Du kan finne igjen både bilder eller former av sitron som sniker seg inn som trykk på klær, i interiør og annen mote. Derfor har sitronen blitt kalt «the ultimate crossover». Da Midtøsten-kokk Yotam Ottolenghi lanserte sin nye kokebok «Ottolenghi Simple» i 2018, var det kun sitronen som prydet omslaget.
Om sitron
Sitron er fra gammelt av kjent som krydder og medisinalvekst. Den kommer opprinnelig fra området sør for Himalaya. Senere ble planten bragt videre til Europa av Columbus og det er nå produksjon av sitron i landene rundt Middelhavet og USA. Sitron har lavt energi - og fettinnhold og et høyt innhold av vitamin C. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Sitron har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen. Sitronen er, ved siden av fersken og granateple, én av de tre hellige frukter, ifølge buddhismen.