Pølsespidd med tapaspølse og timianpoteter, servert med alioli

4 porsjoner

Fremgangsmåte

Alioli:
Grovhakk hvitløk og bland i en morter med 2 ts havsalt. Mos hvitløk og salt til en fin puré (2-3 min). Tilsett eggeplomme og rør i morteren. Tilsett olivenoljen. Start med en dråpe av gangen og deretter i en tynn, jevn stråle under omrøring til den er tykk og jevn. Smak til med sitronsaft og nykvernet sort pepper.

Safranalioli:
Legg en klype safran i sitronsaft og la stå et minutt og trekke før du tilsetter det i aliolien.

Røkt paprika alioli:
Tilsett 2 ts røkt paprika sammen med hvitløken helt først.

Alioli:
- den smakfulle blandingen, med den himmelske smaken.
En ekte alioli er en blanding av hvitløk, olivenolje, salt og en stor porsjon tålmodighet. Denne smakfulle blandingen har blitt en grunnstein i det spanske kjøkkenet i dag. Den kalde hvitløkrøra med navnet alioli kommer fra ordene ali (hvitløk) og oli (olje). Den er spesielt populær hos katalanerne og kalles på katalansk all-i-oli. Det forekommer to stavemåter, alioli og allioli, avhengig av regionalt språkbruk. NB: Alioli må ikke forveksles med den franske varianten aïoli.

Timianpoteter:
Krydre poteter med timian, hvitløk, salt, pepper og litt sitron. Bak i ovn på 200 °C i ca. en halv time.

Pølsene stekes i panne eller i convectionovn på 130 °C i ca 10 min.