Kushuyaki eller Yakitori

Fremgangsmåte

Kushiyaki betyr grillede spyd. På en izakayameny finner du ofte et bredt utvalg av ulike kjøttslag (oftest kylling, storfe og svin), fisk, tofu og grønnsaker. De spises tradisjonelt med hendene, rett fra spydet. Yakitori er kylling på spyd som grilles over kull. Kjøttet er ofte smaksatt med saus eller marinade. Rettene er beregnet til 4 personer som en del av et større måltid. Trespyd må ligge i vann 30 minutter før de skal varmebehandles. Man pensler gjerne spydene med marinaden halvveis under grillingen. Resten av marinaden kan serveres ved siden av til slutt, sammen med Schichimi togarashi, som er et japansk 7 spice-krydder med bl.a. sesam, appelsinskall, nori, chili og pepper.

1

Marinade

1. Ha de flytende ingrediensene i en kjele og kok opp. Tilsett sukker og rør til det har løst seg opp.

2. Finsnitt ingefær, vårløk og hvitløk og ha det i gryten. La det småkoke på middels til høy varme til sausen er redusert til det halve, 15-20 minutter. Sausen skal bli tykkere og blank. La den stå i 5 minutter.

3. Sil av sausen og ha den i en bolle. Pensle spydene med marinaden underveis i grillingen og server resten av marinaden ved siden av.

TIPS! Sausen kan oppbevares i over 1 måned i kjøleskapet i en boks med lokk.

2

Spyd med sjampinjong og bacon

1. Stikk enden på en baconskive ned på spydet. Del soppen i 2 og tre den på spydet. Løft baconet rundt soppen og stikk på en sopp til. Surr baconet videre rundt, ny sopp og gjenta og avslutt med baconet.

2. Grill spydene til de får en fin, gyllen stekeskorpe på alle sider. Pensle med marinaden underveis og krydre med salt og pepper.

TIPS! Har du andre typer sopp, kan du surre bacon rundt selve soppen. Du kan også surre bacon rundt asparges og grille.

3

Spyd med kjempereker

1. Tin rekene og fjern skallet. Tre reker på trespyd og grill dem. De trenger kort tid på høy varme, etter 30 sekunder kan de snus. Pensle med saus og snu raskt igjen.

4

Spyd med kjøtt

1. Del kjøtt i biter og tre på spyd. Grill på høy varme, pensle med marinaden underveis og grill til ønsket kjernetemperatur.

5

Spyd med grønnsaker

1. Del grønnsakene i biter og tre de på spyd. Grill på høy varme, pensle med marinaden underveis og grill til ønsket kjernetemperatur.

TIPS! Biter med tofu er også godt å grille.

6

God saus til grillede grønnsaker

1. Bland alle ingrediensene godt sammen. Drypp over grillede grønnsaker ved servering.