Kushiyaki betyr grillede spyd. På en izakayameny finner du ofte et bredt utvalg av ulike kjøttslag (oftest kylling, storfe og svin), fisk, tofu og grønnsaker. De spises tradisjonelt med hendene, rett fra spydet. Yakitori er kylling på spyd som grilles over kull. Kjøttet er ofte smaksatt med saus eller marinade. Rettene er beregnet til 4 personer som en del av et større måltid. Trespyd må ligge i vann 30 minutter før de skal varmebehandles. Man pensler gjerne spydene med marinaden halvveis under grillingen. Resten av marinaden kan serveres ved siden av til slutt, sammen med Schichimi togarashi, som er et japansk 7 spice-krydder med bl.a. sesam, appelsinskall, nori, chili og pepper.
Fremgangsmåte
1
Marinade
Ha de flytende ingrediensene i en kjele og kok opp. Tilsett sukker og rør til det har løst seg opp.
2
Finsnitt ingefær, vårløk og hvitløk og ha det i gryten. La det småkoke på middels til høy varme til sausen er redusert til det halve, 15-20 minutter. Sausen skal bli tykkere og blank. La den stå i 5 minutter.
3
Sil av sausen og ha den i en bolle. Pensle spydene med marinaden underveis i grillingen og server resten av marinaden ved siden av.
TIPS! Sausen kan oppbevares i over 1 måned i kjøleskapet i en boks med lokk.
4
Spyd med sjampinjong og bacon
Stikk enden på en baconskive ned på spydet. Del soppen i 2 og tre den på spydet. Løft baconet rundt soppen og stikk på en sopp til. Surr baconet videre rundt, ny sopp og gjenta og avslutt med baconet.
5
Grill spydene til de får en fin, gyllen stekeskorpe på alle sider. Pensle med marinaden underveis og krydre med salt og pepper.
TIPS! Har du andre typer sopp, kan du surre bacon rundt selve soppen. Du kan også surre bacon rundt asparges og grille.
6
Spyd med kjempereker
Tin rekene og fjern skallet. Tre reker på trespyd og grill dem. De trenger kort tid på høy varme, etter 30 sekunder kan de snus. Pensle med saus og snu raskt igjen.
7
Spyd med kjøtt
Del kjøtt i biter og tre på spyd. Grill på høy varme, pensle med marinaden underveis og grill til ønsket kjernetemperatur.
8
Spyd med grønnsaker
Del grønnsakene i biter og tre de på spyd. Grill på høy varme, pensle med marinaden underveis og grill til ønsket kjernetemperatur.
TIPS! Biter med tofu er også godt å grille.
9
God saus til grillede grønnsaker
Bland alle ingrediensene godt sammen. Drypp over grillede grønnsaker ved servering.
Andre oppskrifter med mørbrad
Mørbrad med spekeskinkeaioli
Biffsnadder av mørbrad med bearnaisesaus
Tapasfjøl med storfe mørbrad, bakte sjampinjonger med chorizo, ovnsbakte småpoteter, røkt papirkaaioli og bakt salsa
Bakt mørbrad av lam med hasselbacknepe, Egg 63, parmesanskum og persillerotchips
«Fredagsbiff» av Storfe Mørbrad med bakt sellerirot, urtesmør, peppersaus og grønne bønner
Planke med helgrillet storfe mørbrad med bakt Mont d´Or, båtpoteter, bakte hvitløk, skinkesurret asparges og chimichurri
Dudefood: Burger - know your meat!
Langtidsstekt lammelår med hvitløk, ansjos og rosmarin
Hawaii - Plate lunch med biff teryaki, kylling kabobs og frisk makaronisalat
Lammemørbrad med karamellisert kålrotkrem, konfitert løk og glasert rosenkål
Andre oppskrifter med kyllingfilet
Fettuccine Alfredo med kyllingfilet
Ramen med Livèche kyllingfilet
Kyllingfilet med couscous, mandler og aprikos
Livèche Kyllingfilet med kremet pesto
Cæsarsalat-blings med kyllingfilet og bacon
Sandwich med kyllingfilet, urtemajones og kål
Glasert kyllingfilet med sharon-, appelsin- og fennikelsalat
Kyllingburger med karrimajones, potetbåter og dillrømme
Asiatisk-marinert kyllingfilet med ris og agurksalat
Asiatisk kyllingsuppe
Kylling Shawarma
Hawaii - Chicken long rice (Kyllingsuppe)
Sitronkylling i form
Livèchekylling tempura med ingefær- og appelsinsaus
Bangbangji eller "Bang bang chicken" - kyllingsalat med sesamdressing
Fajitas med kylling
Kremet kyllingsuppe med rotgrønnsaker og sandwich med dillmarinert svinenakke
Meksikansk kyllingburger med guacamole og maissalsa
Taco med grillet Livèchekylling, ananassalsa og chilimajones
Philly cheese Livèchekyllingsandwich
Popcorn-Livèche med sursøt dip
Bakt sellerirotsuppe med kylling og nøttesmør
Crispy chicken skin - Sprøtt Livèchekyllingskinn
Asiatisk currysuppe med Livèchekylling
Fylt kyllinglår med risotto
Hawaii - Plate lunch med biff teryaki, kylling kabobs og frisk makaronisalat
Wrap med pulled Livèchekylling og asiatisk salat
Hawaii - Huli huli kylling
Bao (steamed buns) med Livèchekyllingnuggets
Kjøttpai med lam, kylling og svin
Superclub-sandwich med Livèche-kylling og kalkunbacon
Livèche-schnitzel panert på tre måter