BBQ: Barbecuesauser og marinader - mange spennende varianter

Kjøtt kan være hovedfokus, men det er ofte tilsetningen av en sylteagurk eller en dæsj saus som gir den nødvendige syrligheten, sødmen eller friskheten for en perfekt balansert rett. Her er noen spennende varianter av BBQ-sauser og marinader å teste ut.

Fremgangsmåte

1

Barbecuesauser

Øverst fra venstre –

Nr 1 - “TROPICAL BBQ”-saus

Nr 2 - “Piña Colada BBQ”-marinade

Nr 3 - Ketsjup må man jo ha

Nr 4 - “Carolina BBQ”-saus (eddikbasert)

Nr 5 - “Laura’s BBQ sauce”

Nr 6 “Carolina Gold”-saus (sennepsbasert)

Nr 7 “Piña Colada BBQ”-saus

Nr 8 “Alabama BBQ”-saus

2

1. Tropical BBQ-saus - med kokos, chili og lime

Oppskriften gir ca 2 dl.

Kjør hvitløk og sjalottløk i en blender til fint, og knus koriander i en morter til pulver. Tilsett koriander, salt, soyasaus, kokosmelk og sukker i blenderen og kjør til jevn puré.

Mariner kjøttet i puréen, gjerne i 3 timer eller mer.

Rens chili for frø og stilk, ha i en liten bolle og hell over kokende vann. La stå i ca. 20 minutter, til chiliene er myke. Ha i blender med litt av bløtleggingsvannet og kjør til jevn pure.

Ta kjøtt opp fra marinaden og hell marinaden i en kjele med chilipuréen. La koke opp, og skru ned varmen. Tilsett limejuice og la putre til sausen tykner. Rør av og til. Pensle kjøttet med sausen eller server som dip.

3

2. Piña Colada BBQ-marinade

Oppskriften gir ca 8-9 dl marinade.

Bland alle ingrediensene i en stor bolle og rør godt.

Legg i kjøttet, f.eks. spareribs, og la marinere. Eller ha marinaden i en lufttett boks og sett kaldt til den skal brukes.

4

4. “Carolina BBQ”-saus (eddikbasert)

Oppskriften gir ca 4 dl.

Ha eddik, sukker og salt i en liten kjele og kok opp.

Tilsett resten av ingrediensene og la putre på lav varme i ca. 15 minutter.

Avkjøl.

5

5. Laura’s BBQ-sauce

Oppskriften gir ca 8 dl.

Rist chiliene i en middels varm og tørr panne til de mykner, ca. 4-5 minutter. Ha i en kjele, tilsett 4,5 dl vann og kok opp. La småkoke i ca. 5 minutter. Ta kjelen av platen og la stå i 10 minutter.

Ta ut chili og ta vare på vannet. Fjern stilk og frø. Kjør chili og vann til puré.

Ha chilipuréen og resten av ingrediensene, bortsett fra sitron og smør, i en kjele.

Press sitron i kjelen og legg den klemte sitronen i gryten. Kok opp, sett ned varmen og la putre i 30 minutter.

Fjern sitron og pisk inn smør.

6

6. “Carolina Gold”-saus

Oppskriften gir ca 4 dl.

Bland alle ingrediensene i en bolle og la smakene sette seg.

7

7. Tropical BBQ-saus

Oppskriften gir ca 6 dl.

Finhakk løk og hvitløk. Varm olje i en kjele og tilsett løk, hvitløk og ingefær og sauter i et par minutter. Tilsett revet kokos, knust ananas, ananasjuice, rom, kokosmelk, tomatpuré, hvitvinseddik, soyasaus, ancho-chilipulver, pepper og honning. La putre i ca. 30 minutter, til sausen har tyknet. Smak til med chilisaus.

8

8. “Alabama BBQ”-saus

Bland alle ingrediensene i en bolle til en jevn saus og smak til med salt og pepper.

Bruk med en gang eller la smakene forsterke seg etter noen timer i kjøleskapet.