10 porsjoner
Fremgangsmåte
1
Porchetta
Forvarm ovnen til 120°C. Legg porchettaen på en ovnsrist med skjøten ned. Sett en langpanne under risten. Kok opp vann og hell i langpannen. Etterfyll med vann hvis pannen koker tørr. Stek i 3-4 timer, til kjernetemperaturen er ca. 70°C. Skru opp temperaturen til 220°C og stek videre i 20–30 minutter for å få sprø svor. La hvile i 15–20 minutter før oppskjæring. Bruk kraften som har dryppet ned i langpannen til saus og til å smaksette de bakte eplene.
2
Cidersaus
Skrell og finsnitt sjalottløk, surr løken myk i olje. Tilsett eplecider, reduser til halv mengde. Tilsett kyllingkraft, sennep, fløte og kraft fra ovnspanna. Reduser til ønsket konsistens, smak til med honning, salt og pepper. Kjør sausen glatt med stavmikser, varm opp sausen og visp inn smør rett før servering.
3
Sprøstekte poteter
Skrell og del poteter i store biter. Kok potetene knapt møre i saltet vann.
Hell av vannet, rist potetene i kjelen for å få en ru overflate. Drys over semulegryn og vend så potetene blir jevnt dekket.
Forvarm stekeovnen til 220°C. Sett en stor ildfast form med andefett eller olje i ovnen og la fettet bli glovarmt. Ta ut formen, vend potetene i det varme fettet. Stek i ca. 50 minutter til gylne og sprø. Vend underveis i steketiden.
4
Bakte rotgrønnsaker
Skrell og del gulrot, pastinakk, persillerot i jevnstore staver. Vend grønnsakene med olivenolje, honning, timian, salt og pepper. Bak i ovn på 200°C i 30-40 minutter.
5
Bakte epler
Lag et lite snitt hele veien rundt midten av hvert eple. Skrell og del sjalottløk i to. Legg epler og løk over i ildfast form. Tilsett eplecidereddik, brunt sukker, salt, pepper, smør og stekesjy fra Porchetta. Vend godt sammen. Stek i ovnen ved ca. 200°C i 20-30 minutter. Øs over eplene noen ganger under steking.
6
Glasert rosenkål
Rens og del store rosenkål i to, la resten være hele. Kok rosenkål knapt møre, ca. 5 minutter. Avkjøl raskt i isvann, la renne godt av. Varm en panne med olje til oljen ryker lett, tilsett rosenkål og valnøtter, stek i ca. 1 minutt, tilsett smør og honning. Skru ned varmen. Tilsett appelsinzest, smak til med salt. La karamellisere i ca. 4 minutter, til gyllent.
7
Servering
Server Porchetta med grønnsaker, bakte epler, glasert rosenkål og varm cidersaus.