Krydderstekt ytrefilet av reinsdyr med bakte rotgrønnsaker og tranebærsjy

Denne oppskriften er laget i samarbeid med Det norske kokkelandslaget i 2011.
Kokk: Arnt Skjerve

Fremgangsmåte

1

Rist korianderfrø, pepper og anis i en varm, tørr stekepanne. Knus blandingen fint i en morter og tilsett maldonsalt. Renskjær filetene og ha på godt med krydderblandingen. Svi av kjøttet i en varm panne med litt olje, trekk til side og ha i hvitløk, timian og smør. Glasèr kjøttet med smøret og stek videre i en ildfast form i stekeovn på 150 °C til den har en kjernetemperatur på 65 °C.

2

Ha ca. 3 dl solsikkeolje i en gryte, riv jordskokk med et rivjern og skjær tynne ringer av sjalottløk. Kok opp under omrøring til blandingen er gyllen. Legg over på kjøkkenpapir og dryss over litt salt.

3

Rotgrønnsaker

Kutt rotgrønnsakene i omtrent like store biter. Ha de i en stor ildfast form, hell over olivenolje, timian og hvitløk. Bak i ovn på 160 °C. Rør rundt hvert 10. min til grønnsakene er møre. Ta ut hvitløk og timian. Smak til med salt, pepper, persille og sitron.

4

Lag karamell av (smelt) sukkeret og ha i sjalottløk. Når sjalottløken begynner å svette, ha i hvitløken, tranebær, timian, eddik og rødvin. Kok inn til halvparten. Ha i kraften og kok inn til passe tykk. Ta ut timianen og smak til med salt og pepper.

5

Anrett og server gjerne poteter ved siden av.