Kirsebærsoufflé, krydderbrød og syltede kumquat

Denne oppskriften er laget i samarbeid med Det norske kokkelandslaget i 2011.
Kokk: Miriam Østvik Jensen

Fremgangsmåte

1

Krydderbrød

Smelt smøret med honningen og krydderet. Sikt i det tørre og rør det sammen. Stekes i smurt form på 160 °C i ca 30 min.

2

Vaniljekrem

Kok opp melk, sukker, vanilje, sukker og mel. Rør godt så det ikke blir klumper. Hell blandingen over eggeplommen mens du pisker godt. Ha blandingen tilbake i kjelen og gi det et oppkok. Sil og avkjøl. Vendes opp med pisket fløte.

3

Kirsebær

Kok kirsebær til de slipper væske og reduser på medium varme til det begynner å tykne. Rør av og til. Smak til med likør.

4

Kumquat

Skjær kumquat i skiver og kok med sukker og vann til de er transparente og væsken henger på skivene.

5

Lettbrente mandler

Karamelliser sukkeret og ha i mandlene. Rør til mandlene er dekket av sukker, og ha i smør. Trekk det av varmen og rør til mandlene slipper. Spre de utover et bakepapir.

6

Soufflé

Jevn puréen med maizena slik at den blir tykk som en vaniljekrem og avkjøl. Pisk eggehvitene med eggehvitepulveret til det skummer, ha i melis og pisk på medium hastighet slik at marengsen blir tykk og kremete. Piskes den for fort blir den ustabil med for store bobler. Vend marengsen inn i bærpuréen i to omganger. Fylles i glass penslet med smør og drysset med sukker. Bruk en stekespade eller baksiden av en kniv til å skrape av toppen. Stekes på 160-180 °C i 4-8 min avhengig av størrelse på glassene du setter souffléen i og styrken på ovnen. Følg godt med og ikke åpne døren før de har sluttet og heve seg. Når de er ferdige drysses de med melis, settes på ferdig anrettet tallerken og serveres øyeblikkelig.