BBQ trender og inspirasjon!

BBQ Main 2
BBQ grillet short ribs

Matvitere er enige om at opprinnelsen til ordet ”barbecue” kommer fra ordet ”barbacoa”, som er en grov oversettelse av en karibisk dialekt som betyr ”ramme av pinner satt på stolper.” Problemet med denne definisjonen er at den kan bety en grop, et spidd, eller en grill. I dag, over hele verden, er barbecue ensbetydende med grilling.

American BBQ - kjøtt, tre og røyk

American BBQ består vanligvis av tre ingredienser: kjøtt, tre og røyk - og bruken av saus eller krydder varierer regionalt. Svinekjøtt, spesielt spareribs og bog til pulled pork, er den mest brukte kjøttypen i de fleste barbecue-stilene, mens i Texas er storfe vanligere, spesielt brisket.

Kjøttet tilberedes med varmrøyking, og kjøttet tilberedes over indirekte varme ved høyere temperaturer, ofte i området 250 °F (121 °C) ±50 °F (±28 °C). Den lange, langsomme tilberedningsprosessen kan ta opptil 18 timer og gir kjøttet en mør og saftig konsistens. Røyken gir kjøttet en karakteristisk rødfarge like under overflaten.

Valget av trevirke er viktig for smaken, da forskjellige tresorter gir forskjellige smaksnoter; hardtre som hickory og mesquite gir en sterk røyksmak, mens frukttrær som eple og kirsebær gir en mildere og søtere smak.

Sausen er også viktig, og den kan brukes som marinade før, under eller etter tilberedning, men også som tilbehør ved servering.

Prøv selv
Korean BBQ - the basics

Koreansk BBQ (gogi-gui) er en populær metode innen koreansk matlaging der man griller kjøtt, vanligvis biff, svin og kylling. Rettene blir ofte tilberedt på griller som er bygget inn i spisebordet, eller bordgriller. Det er derfor mest vanlig å bruke små stykker av kjøtt som man raskt og enkelt griller mens man spiser. Rettene er laget for å dele, både mat og opplevelse.

Det finnes ingen perfekt måte å spise koreansk BBQ på, men den koreanske måten er å spise som en wrap (ssam). Det vil si at du griller kjøttet i små biter og pakker det inn i blader av salat eller perilla. Topp eller dypp wrap’en med saus. SPIS! GJENTA!

C34 A5023 copy
Prøv selv

Mexico har en rik BBQ-tradisjon som strekker seg tilbake til de gamle mayaene. Denne historiske arven har smeltet sammen med europeisk innflytelse og har ført frem til det vi i dag betegner som Tex-Mex. Det finnes mange regionale stiler av meksikansk grillmat, men noen av de mest kjente er barbacoa og cochinita pibil.

02 B5305 copy Reduced
Prøv selv

Utvalgte produkter for Mexican BBQ